Foto: SVT

De bajsar och onanerar i kyrkan – ordningsvakter efterfrågas

Uppdaterad
Publicerad

En man onanerade i kyrkbänken. En annan försökte ta barnet från mamman vid ett dop. Nu vill Heliga Trefaldighets församling i Kristianstad ha ordningsvakter på plats.

Det är stora problem med ordningen i kyrkan i Kristianstad. Under de senaste åren har störande människor mer och mer påverkat kyrkans personal och besökare.

– Det finns inga gränser eller hämningar för dessa människor. Det gör att personalen känner stor oro, säger församlingens förvaltningschef Bengt Alvland till Kristianstadsbladet.

Exemplen är många i den lista han sammanställt över de olika incidenterna.

Krossade spritflaskor

Det handlar om personer som kissat och bajsat både i och utanför kyrkan. Under förrättningar i kyrkan kan personerna skrika och krossa spritflaskor.

Det har också hänt att någon försökt ta barn från prästen eller mamman mitt under ett dop.

Blodiga använda kanyler har hittats i kyrkan och orglarna måste hållas låsta för att de störande besökarna inte ska spela på dem. Personer har också suttit och onanerat i kyrkbänkarna.

”Drog i sin snopp”

– Det var en som låg och drog i sin snopp. Han slutade inte trots att en kvinnlig polis uppmanade honom att göra det, säger Bengt Alvland till tidningen.

Det har också klättrats på orgelfasader och altaruppsats, och de ovälkomna besökarna har försökt stjäla kyrksilvret.

Det har gått så långt att församlingen tar in väktare vid gudstjänster, barndop och vigslar. Dessa får också låsa om kvällarna efter att ha sökt igenom kyrkan.

Nu vill församlingen även ingå ett samarbete med ordningsvakterna, som idag bland annat finns på järnvägsstationen i Kristianstad.

”Nytt klientel”

Enligt Bengt Alvland är det inte de gamla uteliggarna, som personalen känner, utan ett ”nytt klientel” som står för förstörelsen.

– Det är uteslutande män som är mellan 35–45 år gamla. En stor del av dem är drogpåverkade, säger Bengt Alvland till SVT Nyheter Skåne.

Enligt prästen Lena Bruce som håller i gudstjänster i kyrkan är det både uteliggare och missbrukare som stör, och hon berättar att flera nya personer har kommit in i gruppen.

– I och med att det finns fler ordningsvakter på Rådhuset och på järnvägsstationen har utrymmet för dessa människor blivit mindre. Därför använder de i stället kyrkan som en värmestuga. Kyrkan har blivit den svagaste länken, säger Bengt Alvland till tidningen.

Stort intresse

Intresset för den här artikeln har varit mycket stort. Många har hört av sig, särskilt med frågor om personernas bakgrund. Så här skriver Svenska kyrkan i Kristianstad på sin Facebook-sida:

”Det som beskrivs som nya människor och nya grupper som kommit till kyrkan är svenska män i åldern 35–45 år med missbruksproblematik. De kommer från andra ställen i Skåne, bland annat Malmö och Helsingborg. Att de söker sig till Kristianstad beror enligt Polisen att det finns en privat mottagning för tunga missbrukare i centrum.”

Läs mer (8/12): Klartecken för ordningsvakter

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.