”Jag tycker alltid att man ska testa det innan man går på andra åtgärder som annan medicin”, säger neuroförbundets kanslist Christin Lindskog. Foto: Ida Roos/SVT/Ingvar Karmhed / SvD / TT

Autism- och aspergerföreningen: ”De här barnen behöver allt stöd de kan få”

Uppdaterad
Publicerad

Många barn med ADHD, asperger och autism har sömnsvårigheter och de har hittills kunnat låna tyngdtäcken ifrån regionen.

– För många fungerar det jättebra och jag rekommenderar alla med sömnsvårigheter att testa, säger Christin Lindskoug på autism och aspergerföreningen i Malmö.

Sömnsvårigheter hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är vanligt.

”Hade testat det mesta”

Christin Lindskog har själv ett barn med autism och för honom fungerade det bra i början.

– Han kunde ligga uppe långt in på morgontimmarna och vi hade testat det mesta och så kunde vi inte ha det. Barn måste få sova.

När han var nio år gammal fick han testa tyngdtäcke på sex kilo.

– Till en början fungerade det jättebra, men sen var det inte jättemysigt. Nu ett par år senare tar han istället melatonin för att kunna somna, fast vi har fortfarande kvar det ifall han ska använda det igen.

Rekommenderar alla med sömnproblem

I autism- och aspergerföreningen i Malmö har de ungefär 2000 medlemmar. Christin Lindskoug har rekommenderat flera av dem att testa tyngdtäcke.

– Det har hjälpt många, sen om inte det är forskning på det. Jag tycker alltid att man ska testa det innan man går på andra åtgärder som annan medicin.

Är det rimligt att regionen ska bekosta tyngdtäcken?

– Jag tycker det. Föräldrar som får diagnoser till sina barn med behöver allt stöd de kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.