Per-Olof Olsson och Anders Kristiansen Foto: SVT

Deras väderstation ska visa Skånes soliga sida

Uppdaterad
Publicerad

Några eldsjälar på den skånska sydkusten har tröttnat på att Skåne allt som oftast hamnar i botten när somrarnas soltimmar sammanställs. Övertygade om att solen skiner mer än vad som redovisas bygger de en egen mätstation för att sätta ljuset på frågan.

Hamnen i Abbekås har fått ett nytt landmärke. Det är en tolv meter hög mast med en liten vindmätare högst upp. Vindmätaren är egentligen trasig men sitter där som prydnad i väntan på att en toppmodern solmätare ska installeras i tid till midsommar.

Då är det nämligen tänkt att Skåne ska få en ny solmätarstation, helt i privat regi. Några invånare i södra Skåne har tröttnat på att ständigt se Skåne i botten när sommarens soltimmar runtom i Sverige summeras. SMHI:s mätstation, som idag finns i Lund, har rykte om sig att dra ner snittet för Skåne.

– Det är absolut inget fel på Lund men de har uppenbarligen mindre sol än vad vi tror att det i genomsnitt egentligen skulle vara för Skåne. Framför allt har de mindre än oss på sydkusten. Av det skälet tycker vi nog att man borde mäta det här också, säger Per-Olof Olsson, som är en av initiativtagarna till att bygga den nya mätstationen i Abbekås.

Hoppas på turismeffekt

Hittills har bygget kostat runt 50.000 kronor. Pengarna kommer från privatpersoner och företag som hoppas att mätdatan från den nya stationen ska få en positiv effekt på bland annat turismnäringen i trakten.

– Det har ett värde direkt för besöksnäringen men också andra. Till exempel när man ska välja var man ska bo så kanske man kollar var det är bäst väder någonstans. Det finns mycket som är kopplat till detta, säger Per-Olof Olsson.

”Tron är väldigt stark”

Men än är inte alla pusselbitar på plats. Mer pengar behövs samlas in för att kunna färdigställa bygget och hålla driften igång. Men hoppet är gott och på sikt vågar man till och med hoppas på att en dag få se ”Skånes sydkust” både som ort och topp tre på SVT:s Solliga.

– Ja, det är förhoppningen och tron. Och tron är som du vet väldigt stark, säger Anders Kristiansen, som är en av initiativtagarna till projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer