Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föreningen Matkärringarna delar ut runt 250 portioner mat till behövande – och behovet bara ökar. Foto: Ida Roos/SVT

Ökat tryck efter mat och kläder till behövande i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två och ett halvt år tillbaka står den ideella föreningen Matkärringarna varannan lördag vid Värnhemstorget i Malmö och delar ut mat till behövande. I takt med de stigande el- och matpriserna har behovet ökat.

Anette Lykkegaard är en av volontärerna som är på plats under lördagens matutdelning. Hon har tidigare varit hemlös och när hon hörde talas om Matkärringarna så ville hon hjälpa till.

– Jag glömmer inte att jag själv har varit på den sidan. Det är en enorm känsla och en enorm kärlek till alla de som behöver vår hjälp, säger Anette.

Startade Matkärringarna

Det var hösten 2020 som Stephan Andersson och hans fru Anna bestämde sig för att starta Matkärringarna. De började med att servera mat till behövande, men delar nu även ut bland annat hygienartiklar, kläder och fika som donerats till föreningen.

– Vi får väldigt mycket tillbaka för det vi gör genom att se folks utstrålning och miner när de får maten här. Det är en enorm glädje, säger Stephan.

Ökat tryck sedan inflationen

Vid varje tillfälle tillreds runt 250 portioner mat som sedan delas ut. Den senaste tiden har Stephan märkt av ett ökat tryck bland besökarna som kommer, något han tror beror på den stigande inflationen.

– Vi serverar inte bara hemlösa utan även behövande, och där har trycket ökat. Nu är det även barnfamiljer som kommer, säger Stephan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.