– Det ska bli skönt att få komma hem, säger Marie-Louise Svensson Foto: SVT

Hästvedabranden: Flera evakuerade får komma hem

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de evakuerade får komma hem på torsdagskvällen, meddelar räddningstjänsten. Tre av de tidigare evakuerade områdena anses nu vara tillräckligt säkra för att de boende ska få återvända.

Under eftermiddagen hölls ett informationsmöte i Hästveda där en stor skogsbrand har härjat under de senaste dygnen. Nu meddelar räddningstjänsten att flera av de evakuerade får återkomma hem under kvällen.

– 35 personer får återvända hem ikväll och de är väldigt glada. Sen är det naturligtvis tråkigt för de som inte får åka hem men vi jobbar på det, säger Leif Hylander, inre informationsbefäl på räddningstjänsten.

Nya riskbedömningar imorgon

Under morgondagen kommer nya riskbedömningar att göras, och enligt Leif Hylander hoppas man på att kunna skicka hem ännu fler av de boende då.

Men allmänheten kommer ännu inte att få tillgång till området.

– Riskerna är avbrända rötter som kan få träd att falla ner över människor och fodron. Sedan finns det en krypande glödbrand under marken och den ser man inte uppifrån. Vi kör med värmekameror och lägger på mängder med vatten för att bromsa utvecklingen, säger Leif Hylander.

Marie-Louise Svensson fick komma hem under torsdagskvällen. Foto: Anton Hansson

”Det ska bli skönt att komma hem”

Marie-Louise Svensson är en av de som får återvända hem ikväll.

– Det ska bli skönt att få komma hem. Men det är också lite oroväckande att inte veta vad som har hänt hemma medan vi varit borta, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.