• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

De förstör hans restaurang

Uppdaterad
Publicerad

Han har fått rutor krossade flera gånger och fyrverkeripjäser skjutna mot lokalen. Restaurangägaren Joakim Chow är en av flera näringsidkare i Oxie centrum som sedan en tid tillbaka drabbats av vandalisering.

Nu vaktar Joakim Chow sin restaurang på nätterna och har satt upp kameror. På kvällar och nätter hänger ett ungdomsgäng i Oxie centrum. Ungdomarna skjuter raketer och kastar sten.

Gästerna vågar sig inte in på restaurangen. Häromkvällen tvingades restaurangen kasta 20 portier som var beställda men som kunderna inte vågade hämta.

– Jag har redan tappat halva min omsättning på grund av dessa händelser, konstaterar Joakim Chow som också drabbas ekonomiskt av självrisken för krossade rutor och avgiften för väktarna som rycker ut.

”Katt- och råttalek”

Joakim Chow är orolig för att hans restaurang ska gå i konkurs och har svårt att sova på nätterna eftersom han måste vakta sin egendom.

– Ungdomar tycker det är skojigt att se polisen komma. Som en katt- och råttalek. När polisen kommer springer alla dessa ungdomar härifrån. Så fort polisen lämnat kommer alla ungdomar tillbaka igen, säger Joakim Chow.

Enligt Martin Nyman, polisinspektör i Malmö, räknar polisen med att ha en stor närvaro i Oxie imorgon när många ungdomar skjuter raketer.

Måste hjälpa ungdomarna

Men Joakim Chow tror inte att det räcker med polisiära insatser för att få slut på vandaliseringen. Han uppmanar nu Malmös politiker att lösa problemen i Oxie.

– Man måste hjälpa dessa ungdomar till arbetslivet eller skolgång. Fritidsgården är öppen för dem upp till 15 år men dessa ungdomar har ingentans att gå, säger Joakim Chow.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.