Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Engström, intendent på Kulturen i Lund, berättar att verken sparades för att läkarna trodde att man skulle kunna använda dem för att diagnosticera patienterna. Foto: Johan Dernelius

Patienterna på Sankt Lars i Lund gjorde konst av allt – sitt hår, lakan och haklappar

Uppdaterad
Publicerad

De flesta hade inte tillgång till traditionellt konstnärsmaterial men de hittade annat som de kunde skapa med innanför väggarna på Sankt Lars sjukhus i Lund.

– Det var populärt att använda det röda garnet som användes för att märka kläder med, säger Mats Engström, intendent på Kulturen i Lund.

I utställningen ”En annan värld – konst från Sankt Lars sjukhus” visas drygt 70 konstverk av tidigare patienter. De är skapade från 1880-talet och hundra år framåt.

– De uttrycker mycket känslor. Det är glädje och sorg men också tristess och man kan absolut säga att det här är ett konstnärligt material, säger Mats Engström, intendent på Kulturen.

Känd patient

De flesta verken är skapade av patienter som saknade konstnärlig utbildning men det finns några undantag. Den mest kända konstnären som varit intagen på Sankt Lars sjukhus är Lundasonen Carl Fredrik Hill.

– Han kom till Sankt Lars 1882 och stannade mindre än ett år. Det är svårt att säga exakt vilka teckningar han har skapat på Sankt Lars. Han gjorde tusentals och en av dem ställs ut här, säger Mats Engström.

Sydde med eget hår

Många av kvinnorna, som hade pengar, fick tillgång till nål och tråd så de kunde sy och brodera. De fattiga kvinnorna fick hitta material på egen hand. De använde lakansväv, sitt eget hår och annat som de hittade på sjukhuset.

– Det finns stygn, på stygn, på stygn och det är lite galenskap i stygnandet som är bara oerhört fritt, säger Camilla Ed, som är scenograf och den som har formgivit utställningen på Kulturen.

Utställningen invigs i morgon, lördag, och planen är att den ska vara kvar på Kulturen i fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.