Maktkampen om posten som kommunstyrelsens ordförande står mellan Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: SVT/TT

De kan bli mäktigast i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Jammeh, Tegnhammar eller någon helt annan? I ett extrainsatt möte avgörs nu Malmös politiska framtid. Där utses också den tyngsta posten – kommunstyrelsens ordförande.

I eftermiddag ska kommunstyrelsen i Malmö ha ett extra sammanträde för att besluta vilka politiker som ska få de högsta posterna de kommande fyra åren.

Det finns två personer som öppet har aspirerat på posten som kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfedt Jammeh (S) och Torbjörn Tegnhammar (M). Hon hoppas på stöd från ett eller båda mittenpartierna, Liberalerna och Centerpartiet. Han hoppas få stöd från samma håll och från Sverigedemokraterna.

Om Katrin Sternfeldt Jammeh ska fortsätta styra Malmö behöver hon stöd från inte bara V och Mp utan även från ett eller båda mittenpartierna.

– Om det blir så beror nog på vilket inflytande Vänstern får. Jag tror inte det är någonting som varken Centern eller Liberalerna vill se, säger Anders Sannerstedt, statsvetare och valexpert vid Lunds universitet.

Stängda dörrar kan öppnas

Centerpartiet stängde för en vecka sedan dörren efter samtal med Socialdemokraterna och då valde även Liberalerna att lämna förhandlingsbordet.

– En stängd dörr kan öppnas igen. Det beror på om Socialdemokraterna kan erbjuda någonting trivsamt, säger Anders Sannerstedt, statsvetare och valexpert vid Lunds universitet.

Han säger att när partierna förhandlar försöker alla få ut så mycket som möjligt. Det tillhör det politiska spelet. Den tyngsta posten i en kommun är den som kommunstyrelsens ordförande.

Niels Paarup Petersen, gruppledare för Centerpartiet, har sagt att hans parti inte tänker rösta för ett fortsatt S-styre i Malmö. Liberalernas partisekreterare Carl Vincent Reimers säger att hans parti för samtal med alla utom SD och V. Hur de resonerar och kommer att rösta på kommunstyrelsens extra sammanträde i eftermiddag återstår att se.

De slutgiltiga valen av kommunalråd och ledamöter i kommunstyrelsen kommer att ske på måndag, 15 oktober, när kommunfullmäktige sammanträder i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.