Foto: Kajsa Högfeldt

De kärleksbombar Komvux efter rasistiska lappar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det har satts upp rasistiska lappar på Komvux i Burlöv svarar nu nätverket ”Tillsammans i Burlöv” med att kärleksbomba med hjärtan.

– Vi vill att alla ska känna sig välkomna i Burlöv, säger Kajsa Högfeldt som är samordnare för nätverket ”Tillsammans i Burlöv”.

Foto: Kajsa Högfeldt

De jobbar för ett tryggare lokalsamhälle och driver Tillsammanscaféer där aktuella ämnen tas upp.

När de hörde att rasistiska lappar satts upp utanför Komvux lokaler i Burlöv fick de idén att svara med en kärleksbombning.

Stöttar personal och elever

Under söndagens träff har det antirasistiska nätverket tillverkat hjärtformade lappar med positiva budskap i. Under eftermiddagen sattes lapparna upp vid entrén till Komvux.

– Ingen ska behöva möta rasistiska påhopp på sin arbetsplats eller skola, menar Kajsa. Vi gör detta för att stötta både personal och elever.

Kajsa kan också vittna om att det synts lappar med liknanade budskap runt om i Burlöv den senaste tiden, som till exempel på en bänk häromdagen.

– Jag tror inte att de som gör detta är i majoritet, säger Kajsa. Vi måste visa att detta inte är okej.

Polisanmält flera gånger

Tillförordnad rektor för Komvux i Burlöv, Johanna Segercrantz, är upprörd över den senaste tidens rasistiska lappar.

– Jag tycker det är jättehemskt att någon sätter upp sådana här lappar på vår entré. Det började i höstas och senaste gången var för bara någon vecka sedan.

Budskapet har för det mesta börjat med ”Go home” och följts av någon nationalitet eller etnicitet.

– Jag har polisanmält detta nu vid tre fyra gånger och bedömer det som allvarligt. Vi har ingen aning om vem det är som ligger bakom, säger Johanna Segercrantz.

Möts istället av hjärtan

Men nu gläds hon åt söndagens aktion och ser fram mot att personal och elever möts av värmande hjärtan istället.

– Jag tycker det är uppfriskande och positivt att det finns en motpol och att det finns människor som på sin fritid lägger ner tid på att markera i andra änden, tycker Johanna Segercrantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.