Tillbaka i Ystad var förarna nöjda med sin resa med elbilar genom Sverige. Foto: SVT/Privat bild

330 mil med elbil genom Sverige – nu är de i mål

Uppdaterad
Publicerad

Elbilstävlingen startade under fredagseftermiddagen. Sju förare körde från Ystad till Haparanda och sen tillbaka till Ystad igen.

Knappt tre dygn senare är de tillbaka – i Ystad.

Vinnare blev Jesper Engström som körde på 18 timmar och 55 minuter från Haparanda till Ystad. Han har inte tidigare deltagit i en elbilstävling.

– Det var kul. Framför allt tycker jag att det var en kul grej att åka så långt och testa verkligen hur det funkar, säger Jesper Engström.

Dåligt väder

Det dåliga vädret har förlängt restiden. Vinnarstrategin går ut på att man ska försöker komma med så lite ström i batteriet som möjligt till varje laddningsstation för att man ska få så snabbt laddning som möjligt.

Regn och blås drar däremot mycket energi.

– Svårast var nog på vägen tillbaks när vi skulle ladda i Markaryd och det började regna och blåsa. Till slut fick jag lov att åka bakom en lastbil för att det skulle dra så lite energi som möjligt, säger Jesper Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.