Från vänster Ronny Larsson, Peter Alf, Evert Storm och Leif Henningsson. Foto: Berit Önell/Frilagt Hässleholm

De ockuperar musikpaviljongen fram till jul

Uppdaterad
Publicerad

Evert Storm och hans fyra kamrater har varit på plats sedan gryningen vid den gamla musikpaviljongen i Officersparken i Hässleholm. På söndagen beslutade kommunen att paviljongen ska flyttas för att ge plats åt ett nytt femvåningshus.

Ett beslut som rört upp känslor hos hässleholmsborna.

– I morse klockan 06.10 beträdde jag paviljongen. Vi har tänt upp marschaller och vi tänker avlösa varandra och stå här fram till jul, säger Evert Storm, en av paviljongaktivisterna till SVT Nyheter Skåne.

Musikpaviljongen byggdes året efter regementet kom till staden 1908. Enligt Evert Storm är musikpaviljongen en unik del av den gamla garnisonstadens historia med höga kulturhistoriska värden.

– Jag har många minnen härifrån och jag har lyssnat på många konserter. Det är många som har framträtt här, till exempel operettsångerskan Sonja Stjernquist. Förr var det alltid lunchmusik på paviljongen varje dag under sommaren, säger Evert Storm.

T-4-musikkår 1930. Foto: Byggnadsvårdsföreningen/Regionmuseet Kristianstad

Stadshistoria versus byggplaner

Paviljongockupanterna har och har haft många idéer under åren för vad musikpaviljongen kan och skulle kunna användas till.

– Under hela hösten har vi haft arrangemang med musik, tal och teater och vi har sökt tillstånd om att få göra fler evenemang. Men det finns en byggare med långt framskridna planer på att bygga ett femvåningshus här istället. Vi undrar vad som är änden på snöret i den här historien, säger Evert Storm.

Under helgen höll även tre arborister föredrag om de hundraåriga träden i Officersparken, lindar och avenbokar som nu hotas av kommunens planer.

SVT Nyheter Skåne har sökt tekniska nämndens ordförande Lars Olsson (C), för en kommentar till beslutet om flytt av musikpaviljongen i Hässleholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.