”De slog folk i ansiktet med piskor”

Uppdaterad
Publicerad

Han blev översprungen av flera hästar när han försökte hjälpa en kvinna. Nu ifrågasätter mannen polisens arbetssätt.

Mehdi var en av dem som hamnade under polisens hästar. Han är en pappa i 50-årsåldern, bar vanliga kläder och berättar att han aldrig är våldsam. I samband med att han försökte hjälpa en kvinna som skadats i tumultet dök plötsligt hästarna upp bakifrån, det fanns ingen tid att reagera.

– Jag tror det var tre-fyra hästar som sprang över mig. Det gjorde väldigt ont, jag kunde knappt andas. När folk försökte dra mig i säkerhet försökte polisen attackera dem, säger Mehdi, som inte vågar att uppge sitt efternamn.

Till slut fick han hjälp av andra demonstranter. Hur lång tid det tog innan ambulansen kom minns han inte.

Enligt vad Mehdi uppfattade var våldet från demonstranterna ganska litet. Han såg hur vissa kastade äpplen och petflaskor. Men det stora flertalet som hamnade i tumultet var fredliga demonstranter. Barnfamiljer, gamla, helt vanliga människor.

– Jag vet inte varför de gjorde så där mot vanligt folk. De slog folk i ansiktet med piskor.

När TT möter honom har han handen och armen i bandage, flera sår i ansiktet och bakhuvudet, bandage runt överkroppen samt sex stygn i pungen efter att en av hästarna trampat riktigt illa. Läkarna har berättat att han nog aldrig kommer bli återställd i handen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet