Sedan det upptäckts att mjöl orsakat vattenproblemen i Lund har VA Syd beslutat att förbjuda potatismjöl i verksamheten. Foto: TT

Deg i rören bakom vattenkaoset i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Det var mjöl i ledningarna som låg bakom vattenproblemen i Lund som ledde till en månadslång kokningsrekommendation tidigare i år.

Vattnet i delar av Lund måste kokas under lång tid i mars och april i år sedan bakterier upptäckts. Nu har VA Syd kommit fram till orsaken.

– Det har varit en tuff tid med stora påfrestningar för lundaborna. Det känns därför bra att vi nu har hittat orsaken till problemet och hur detta kunde hända, säger Karin Fernström, avdelningschef på ledningsnätsavdelningen på VA Syd, i ett pressmeddelande.

Mjöl i rören

I vissa fall används potatismjöl för att absorbera vatten då man svetsar ledningar. Då man är klar spolar man ut potatismjölet.

I samband med ett ledningsarbete i vintras hade man i stället använt vetemjöl som inte spolats ut ordentligt, utan i stället fastnat som en klump i röret. Vid sina undersökningar hittade företaget ”en stärkelseprodukt i form av en vit fast massa”.

Partiklar fastnade

Massan hade tagits bort men partiklar hade fastnat i röret längs med hundratals meter rör, och gav upphov till bakterieproblemen.

Att det tog så lång tid innan problemen uppstod beror på att bakterierna växte till långsamt på grund av de låga vintertemperaturerna.

Förbud mot potatismjöl

Nu har företaget förbjudit potatismjöl och ”andra organiska material” i samband med jobb på ledningar med dricksvatten, både för den egna personalen och för utomstående entreprenörer.

Ledningen har åter tagits i drift, men man fortsätter med extra provtagning under en  tid. Däremot kan man inte lova att det aldrig händer igen.

– Som tur är är det här en ovanlig händelse. Vi har sett över alla rutiner för att ytterligare minimera risken för att något liknande kan hända igen, säger Karin Fernström, avdelningschef på ledningsnätsavdelningen på VA Syd.

Kostnader sammanställs

Hur mycket deg kalaset kostat är ännu oklart, men det sammanställs just nu i ett uppföljande arbete.

– I detta arbete ingår både att med hjälp av extern konsult sammanställa allt arbete som gjorts i Lund med avseende på krisen samt att sammanställa de faktiska kostnader som krisen har fört med sig, skriver Karin Fernström i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Förutom de direkta kostnaderna för själva arbetet tillkommer ytterligare utgifter för de förseningar som uppstått då annat fått stå åt sidan.

– Utöver detta tillkommer de kostnader som uppkommit till exempel på grund av att andra planerade arbeten har fått vänta under den period som krisen pågått. Den kostnaden är svårare att uppskatta och kräver en djupare analys, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.