Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två intagna i varje cell. Se mer om den nya redan dubbelbelagda fängelsebyggnaden på Fosieanstalten i Malmö i klippet. Foto: Linda Ekström/SVT

Delar toalett utan dörr – nya fängelset i Fosie redan dubbelbelagt

Uppdaterad
Publicerad

På måndag flyttar de första intagna in i den nya fängelsebyggnaden på Fosieanstalten i Malmö. En modulbyggnad som skulle husera 36 interner – men innan den ens har öppnat är dubbelbeläggningen ett faktum.

Totalt 72 intagna och två fångar i varje cell. En lösning för att vara solidarisk mot en tungt belastad kriminalvård, menar kriminalvårdsinspektör Eric Drameus på Fosieanstalten i Mamlö.

– Det kommer säkert fungera både bra och dåligt, men det är ju läget vi är i på både anstalter och häkten. Det är klart att det är besvärligare att utföra vårt uppdrag, säger Eric Drameus.

Delar toalett utan dörr

Den 16 januari flyttar de första intagna in och i ett ännu tomt fängelse guidas SVT Nyheter Skåne runt bland celler och gemensamma utrymmen.

– Det som är speciellt med de intagnas rum är att toaletten saknar dörr, men tanken var ju inte att vi skulle ha dubbelbelbeläggning, säger Elin Valtonen, kriminalvårdsinspektör på anstalten i Fosie.

Det jobbas på en lösning med draperi eller liknande för att komma runt problemet.

Följ med på en rundvandring i den nya fängelsebyggnaden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.