Sälarna vid Måkläppen behöver vara ifred. Foto: Hilding Ekelund

Sälarna skyddas – delar av Måkläppen får besöksförbud

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Skåne har beslutat om beträdnadsförbud för två områden inom naturreservatet Måkläppen. Förbudet införs för att skydda sälarna från störningar från reservatets besökare.

Måkläppen är en sandrevel längst ut på Falsterbohalvön med både knubbsäl och gråsäl. Tidigare har det varit tillåtet att besöka hela reservatet mellan november och januari men nu inför länsstyrelsen två skyddszoner som gäller året runt för att inte störa sälarna.

Förutom sälarna som behöver vara ifred finns det ett känsligt fågelliv på platsen.

– För att skydda allt djurliv på Måkläppen inför vi ett förbud året om i hela naturreservatet för aktiviteter som cykling, ridning och organiserad löpträning, säger Cecilia Backe, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne.

Går att se sälar ändå

Måkläppen ingår i EU:s nätverk av särskilt värdefull natur, Natura 2000. EU-kommissionen har menat att Sverige brister i att skydda gråsälar och det vill länsstyrelsen nu rätta till

– Det kommer även i fortsättningen att gå jättebra att titta på sälarna på Måkläppen. Däremot blir det inte möjligt att komma för nära sälarna, utan att bryta mot föreskrifterna, säger Cecilia Backe.

Måkläppen är ett populärt utflyktsmål. Klippet nedan är från julen 2018.

Naturreservatet Måkläppen

Naturreservatet Måkläppen bildades 1971 för att behålla området och djurlivet ostört. Måkläppen och det grunda havsområdet har stor betydelse för rastande, övervintrande och häckande fåglar. Mängder av gäss, änder och vadare stannar till på sin färd mot varmare breddgrader. Under nio månader om året härskar knubbsäl och gråsäl över sandreveln. Här kan de vila ostört och föda sina ungar. Gråsälskutarna föds i februari- mars, medan knubbsälarna föds i maj-juni.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.