Foto: Dan AnderssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Demonstranter kördes bort

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter som samlats för att protestera mot tidningsledningen på Norra Skåne, kördes bort av väktare och polis.

Totalt var det ett 70-tal personer som samlats för att protestera mot tidningsledningen. Men den protestskrivesle de ville lämna över, ville ingen ta emot.

Demonstranterna hade bett att få lämna över en skrivelse till chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk med krav på att de omplacerade journalisterna Berit Önell och Anders Kauranen ska återfå sina tjänster, samt ”att Mimmi Karlsson-Bernfalk och styrelseordföranden Håkan Mattson ersätts av personer med betydligt högre publicistisk moral”.

Stängd reception

Men ingen ville ta emot skrivelsen. Demonstranterna möttes av en låst dörr till receptionen med skylten: ”Receptionen stängd pga sjukdom”. Skrivelsen fick istället läggas i brevinkastet.

Strax före klockan 16 hade ett 40-tal personer samlats på parkeringen utanför tidningen Norra Skåne för att visa sitt missnöje mot  tidningsledningen. Men där fick de inte stå.

– Först kom väktare och därefter polis och motade bort demonstranterna, berättar Sydnytts reporter Richard Lööf på plats i Hässleholm.

”Privat område”

Strax efteråt kom skyltar med texten ”Privat område – obehöriga äga ej tillträde”. Demonstranterna ställde sig istället vid infarten till tidningen.

– Det är väldigt upprörda känslor, säger Richard Lööf. ”Det här visar ju hur de ser på yttrandefrihet”, sa en av demonstranterna till mig.

Händelserna kring Norra Skåne har fått mycket uppmärksamhet under våren och sommaren. Journalisten Berit Önell omplacerades efter flera reportage som pekar på missförhållanden i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet