Foto: SVT/Svenskt Porträttgalleri

Den nedtystade kärlekshistorien får nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

En morgon i april 1915 hittas den framgångsrika Malmöarkitekten Alfred Arwidius död i sitt badrum. Han är naken och i samma rum ligger också den 16-åriga fabriksarbetaren Anna. Händelsen blev en skandal i Malmös societet och tystades snabbt ner. Nu tar en ny bok reda på vem Anna var och beskriver livet i Malmö runt sekelskiftet.

En kväll i april får Anna ett bud från arkitekten Alfred Arwidius som tillhör Malmös societet. Han ber henne komma hem till honom i hans lägenhet på Adelgatan och när familjen har ätit middag går hon dit.

Anna arbetade själv på yllefabriken, men hennes mamma utförde hushållsarbete hos Arwidius och det var troligen så hon hade fått kontakt med arkitekten.

Dagen efter hittas de båda döda och nakna i Arwidius badrum. De hade blivit koloxidförgiftade av en nyinstallerad varmvattenberedare. Skandalen tystas genast ner och Anna raderas ur historien.

Skandalen där arkitekten Arwidius hittades död, tystades ned.

Men författaren Karin Lövgren Nilsson blev nyfiken på Anna och började leta i Malmös arkiv.

– Jag ville veta vad hon hette. Sen var jag fast. Jag kunde bara inte släppa historien.

Sökande efter Anna och hennes familj i stadsarkiven blev en boken ”Anna i skuggan av Alfred”. Det är berättelsen om en nedtystad kärleksaffär, men också berättelsen om en stad.

Hela reportaget visades i lördagens avsnitt av programmet Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.