Hinkar och koppar som står vid en golvbrunn i ett hus. Källare översvämmad. Två personer, man och en kvinna, som kollar in i kameran. Husägare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monika och Hans Dagnert i Stångby har bott i sitt hus i 50 år och har aldrig varit med om något liknande. Hundratals andra i Skåne har drabbats av vattenskador efter stormen Hans. Foto: Linda Ekström/SVT

Deras källare i Stångby blev översvämmad under stormen: ”Kommer ta jättelång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Monika och Hans Dagnert drabbades hårt av stormen Hans. Hela källaren i deras hus i Stångby utanför Lund svämmades över och i timmar fick de hälla ut vattnet med hinkar.

– Man trodde inte det var sant, säger Monika.

Under natten till måndagen 7 augusti började vattnet forsa upp ur golvbrunnen i källaren hos Monika och Hans Dagnert i Stångby.

– Min man gick ner i källaren och skrek: ”Det är vatten överallt”, säger Monika.

I timmar stod de på knäna och fyllde hinkar för att få bort vattnet. Men när de hade hällt ut vattnet, hade minst lika mycket kommit upp ur golvbrunnen igen.

”Trodde inte det var sant”

Monika och Hans har bott i huset i Stångby i 50 år och har aldrig varit med om något liknande. De känner även att de inte orkar med att sanera källaren själva.

– Man trodde inte det var sant. Vi förstod inte hur det kunde ha kommit så mycket. Det här kommer ta jättelång tid. Jag tror hela hösten, säger Monika.

Bland de tre husen som ligger där de bor hade en granne haft 40 centimeter vatten i källaren.

– Vi har fantastiska grannar och sammanhållning. Vi stöttar varandra.

Hundratals vattenskador

Länsförsäkringar uppger att bolaget försäkrar 40-50 procent av villaägarna i Skåne. Bolaget har fått in 400 anmälningar om vattenskador i spåren av stormen Hans.

– Det är primärt den västra sidan av Skåne som drabbats, konstaterar Joel Lyth, pressansvarig på Länsförsäkringar.

Han menar att skadorna ligger i nivå med dem som stormen Malik orsakade i början av 2022. Däremot inte lika omfattande som vid skyfallet över Malmö 2014 då Länsförsäkringar fick in totalt 3 000 anmälningar om översvämning på helåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.