– Det har funnits en kunskap om problemen i Malmö stad långt tillbaka men man har låtsats att det inte är riktiga problem utan genomgående talat om det som utmaningar i stället, hävdar Lars Åberg. Foto: Helena Bohm-Nilsson

”Det är en bekymrad bok”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Lars Åberg, som bott i Malmö i snart 60 år, undersöker i reportageboken ”Framtidsstaden”, de motstridiga bilder som finns av Malmö.

– Det är en bekymrad bok, säger Lars Åberg.

Malmö har ett janusansikte – två ansikten säger Lars Åberg och tycker att omslaget till boken illustrerar det. En brädseglare med Öresundsbron som fond och en kille som hoppar på huvudet i vattnet från Västra hamnen.

– Men man vet inte hur han klarar sig när han landar.

Positivt och negativt

Malmö figurerar ofta i debatten om både det som är negativt och positivt med staden. Som högskolan, Öresundsbron och den unga befolkningen med kulturer som möts och blandas.

Den mer pessimistiska bilden handlar om segregation, kriminalitet och fattigdom. Lars Åberg undersöker olika ämnesområden som skola, socialtjänst, kulturen, otrygghet och kriminalitet.

– Jag har följt staden länge och försöker sammanfatta läget och de båda bilderna av staden.

”Många problem är gamla”

Han har gått igenom dokument och kommunala handlingar och menar att många av stadens problem är gamla.

– Det har funnits en kunskap om problemen i Malmö stad långt tillbaka men man har låtsats att det inte är riktiga problem utan genomgående talat om det som utmaningar i stället, hävdar han.

Varför heter den då Framtidsstaden?

– Den syftar på Malmö stad med sitt läge och dit många av influenserna utifrån kommer först in i Sverige, positiva och negativa erfarenheter, och i undertiteln till boken ställs frågan, om Sverige i morgon blir som Malmö i dag, hur blir Sverige då?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.