”Det är en tysthetskultur”

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Larsson har jobbat som polis i 25 år och har utbildat Skånepolisen i frågor kring värdegrund och mångfald. Efter SVT Nyheter Skånes avslöjanden är hon kritisk till polisens agerande.

– Jag blir ledsen över att det inte har hänt mer inom polisen. Jag känner uppgivenhet över myndigheten, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Men Jarl Holmström, biträdande regionpolischef, delar inte bilden av att polisen brister i frågor kring värdegrund:

– Vi har metodiskt och långsiktigt jobbat med detta och jag tycker att vi fått väldigt goda effekter. Men vi är en stor organisation som jobbar i olika svåra situationer, och det är naturligtvis lätt att något enstaka fall inte går som vi önskar. Här i Malmö har vi dessutom vidtagit särskilda åtgärder de senaste åren. Vi ser att det skett en positiv förändring, säger han.

– Jag är trött på att höra polisen säga att man jobbat med värdegrunden i flera år. Man har haft så många straffsparkar för tomma mål, men ändå så passar man bakåt. Jag förstår inte att man inte i praktiken kan omsätta det man i teorin lär, säger Jeanette Larsson.

”Hamnar i en frysbox”

Hon har över 25 år bakom sig inom kåren och har själv slagit larm om oegentligheter inom polisen. Hon kan relatera till den situation som Nancy Mashoun hamnade i när hon larmade om sin handledares brister i agerandet mot personer med utländsk härkomst.

Hur togs du emot när du slog larm?

– När jag började reagera så visste jag att min karriär var körd. Det är en tysthetskultur. Kårandan är alldeles för stark. Man hamnar i en frysbox, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen

Mer i ämnet