Polisen kriminaltekniker på plats efter en dödskjutning vid Mjølnerparken i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Foto: TT

”Det handlar om hämnd, hämnd, hämnd”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste halvåret har Köpenhamn drabbats av nästan 40 gängrelaterade skjutningar. Trots att polisen infört visitationszoner och patrullerar med mobila polisstationer i utsatta områden har våldet eskalerat.

– Slutet kommer när tillräckligt många av dem är i fängelse, säger Torben Svarrer, polisinspektör vid Köpenhamnspolisen.

Mjølnerparken ligger väl synlig från flera av bostadshusen i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Den 9 november besköts tre män i parken, varav en dog. Det är tredje gången på kort tid som en skottlossning äger rum här.

– Det är här de är uppvuxna. Många är födda i området och har sina familjer här, säger Torben Svarrer.

Sedan sommaren har våldet eskalerat med 38 gängrelaterade skjutningar, varav tre med dödlig utgång, enligt Torben Svarrer, som hanterar all utredning rörande den organiserade brottsligheten.

Känner varandra

– Den 12 juli kunde vi se början på en konflikt som fortfarande pågår. Gängen har en historik och känner varandra sedan tidigare. Då kan det vara så att de blir oense om något.

– Men just nu är det bara hämnd på hämnd på hämnd från tidigare skjutningar.

I slutet på oktober beskjuts tre män utanför ett vandrarhem i närheten av Mjølnerparken, en 30-årig man dör. Några dagar senare beskjuts en 20-årig man i en bil. En i mannens nära släkt har kopplingar till kriminella, men 20-åringen, som dör, är inte känd av polisen sedan tidigare.

Mindre än en vecka senare sker en skottlossning vid Mjølnerparken. En 22-åring avlider av sina skador, en 25-åring skottskadas och en 19-åring skadas lindrigt. Då är spåren av skottlossningen utanför vandrarhemmet fortfarande kvar.

3300 visitationer

En rad åtgärder har satts in för att stoppa det dödliga våldet. Flera stadsdelar i Köpenhamn ingår i polisens så kallade visitationszoner, mobila polisstationer kör runt och både civil och uniformerad polis rör sig flitigt på utsatta platser.

Totalt har polisen utfört 3 300 visitationer sedan juli, främst är det vapen man letar efter.

– Så länge vi hittar vapen och så länge det finns våld och skjutningar kommer vi troligtvis att fortsätta, säger Svarrer.

En 21-årig man som arbetar i en butik i området och vill vara anonym, berättar att han slutat räkna antalet gånger han visiterats. Gängvåldet har ökat den polisiära närvaron, men trots det känner han sig inte trygg.

– Vi stänger butiken tidigare nuförtiden. Vi är rädda för att bli hotade av de kriminella och upplever inte att polisen har kontroll över situationen.

– Men jag har blivit visiterad mer än 20–30 gånger. Så fort de ser att jag har svart hår så visiteras jag. Jag känner mig utsatt både från polisen och från de kriminella gängen, säger han till TT.

Kontakter till Sverige

De mobila polisstationerna ska fylla flera syften enligt polisen. Dels ska de utföra visitationer i jakt på vapen, dels ska de arbeta trygghetsskapande.

– Vår uppgift är att förklara att vi gör det här för deras egen skull, så ingen ska gå runt med skjutvapen, säger Torben Svarrer.

Efter den senaste dödsskjutningen i Mjølnerparken spärrade polisen av ett stort område. Boende som ville komma åt sina parkerade bilar fick vända vid avspärrningsbanden. Kort tid senare meddelade polisen att tre personer gripits.

– Jag har bott här i 25 år men nu funderar vi på att flytta. Man känner sig otrygg på kvällarna, men nu vill jag bara få tag på min bil, säger en man som vill vara anonym.

Närheten till Malmö och den organiserade brottsligheten i Sverige är inget som polisen vill gå in på i detalj, annat än att de håller tät kontakt med svenska polisen. I fallet med 22-åringen misstänker polisen att den bil som användes för att fly efter dådet hade hyrts i Sverige.

– Vi vet att den ena fraktionen i konflikten har kontakt med svensk gängmiljö. Den kontakten etablerades i somras, säger Torben Svarrer.

Fakta: Visitationszoner

Sedan i juli kan Köpenhamnspolisen visitera vem som helst inom visitationszonerna utan misstanke om brott. Beslutet om zonerna förlängs efterhand och fattas av polisdirektören. Hittills har 3 300 personer visiterats. 125 stickvapen, 36 slagvapen och 41 skjutvapen har beslagtagits.

I de områden där de senaste skjutningarna har ägt rum är gänget Loyal to familia aktivt. Även gänget Brothas, som återuppstod nyligen, är aktivt i Köpenhamn. Det rör sig om fler än hundratalet gängmedlemmar, enligt polisens bedömning.

67 personer har fängslats sedan den 12 juli 2017.

Polisen har även infört mobila polisstationer som kör runt inom visitationszonerna sedan den 20 juli.

Källa: Köpenhamnspolisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.