Alliansens gruppledare i mitten. Birte Sandberg (C), Carl Johan Sonesson (M), Birgitta Södertun (KD) och Gilbert Tribo (L). Foto: Gunilla Fritze

Detta har Alliansen lovat

Publicerad

Innan valet presenterade allianspartierna ett gemensamt manifest för region Skåne. Men utan egen majoritet är det oklart hur mycket de kommer att få igenom.

I alliansens valmanifest lovade de att sjukhusen i Skåne ska bli mer självbestämmande genom egna sjukhusstyrelser.

Moderaternas Carl-Johan Sonesson gick även ut i valrörelsen och pratade om att ett eller ett par sjukhus skulle kunna drivas på entreprenad. Han nämnde att Ängelholms sjukhus kunde vara lämpligt för denna driftsform. Hans allianskamrater pratade mer om självbestämmande och ökat personalinflytande.

Har inte egen majoritet

Men alliansen har inte egen majoritet i regionfullmäktige och måste därför få stöd från ett eller flera partier för att få igenom sina förslag. Till exempel har både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tidigare sagt att de även i fortsättningen vill att sjukhusen ska drivas i offentlig regi.

Ett annat löfte från Alliansen före valet var att de skulle satsa en miljard för att korta väntetider till operationer och behandlingar. Den så kallade ”kömiljarden” användes flitigt av Alliansens företrädare i debatter och artiklar före valet.

Vill att E6 ska vara sexfilig

Satsningar inom psykiatrin, inte minst inom BUP, nya vårdval och mer pengar till vårdcentralerna utlovades också från M, C, KD och L.

Region Skåne ansvarar även för kollektivtrafik och infrastruktur och Alliansen lovade i sitt valmanifest att arbeta för att E6:an ska bli sexfilig. Carl-Johan Sonesson (M) sa före valet att det är en av de frågor som Moderaterna verkligen vill satsa på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer