Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när labradoren Molly träffar naturvårdsvakten som gör extra kontrollerar för att se till att hundar är kopplade i naturreservatet i Måryd. Foto: Linda Ekström/SVT

Extra kontroller mot lösa hundar – kan bli inlämnade till polis

Uppdaterad
Publicerad

Lösspringande hundar i naturen kan omhändertas och lämnas in till polisen när Länsstyrelsen i Skåne nu genomför extra kontroller i skog och mark.

Att hundar inte får vara lösa i skyddad natur vet nog de flesta hundägare. Trots det upplever Länsstyrelsen i Skåne att de ser fler lösa hundar i naturen och genomför nu extra kontroller i hela Skåne under våren för att se till att hundarna är kopplade.

– Det är ju för att lösa hundar kan störa de vilda djuren, i synnerhet nu när det är barnkammare i naturen, säger Karl Halkvist, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Hamnar hos polisen

Det är särskilt i naturreservat och nationalparker som den extra tillsynen kommer att ske. I första hand får hundägaren en tillsägelse, men påträffas hunden utan ägare kan den bli inlämnad till polisen.

– Då får ägarna komma och lösa ut hunden mot en kostnad, säger naturvårdsvakten Frederik Pedersen.

I inslaget ovan stöter labradoren Molly på de extra kontrollerna ute i naturreservatet i Måryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.