En individ kan noggrant identifieras och kartläggas bara med hjälp av appar. Det visar forskning från Lunds universitet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskare: Dina appar kan kartlägga dig

Publicerad

Det är väl känt att det går att få data från Facebook för att bilda en profil av varje individ och skräddarsy reklam – eller i värsta fall påverka i politiskt syfte. Nu visar forskning i Lund att en individ noggrant kan identifieras och kartläggas bara med hjälp av appar.

Via dessa fakta kan man avgöra en persons ålder, kön, religion, sexuell läggning.

– I en population på 3,5 miljoner användare var 99.7 procent unika i vilka appar man använde, säger Håkan Jonsson som är doktor i datavetenskap vid LTH i Lund. 

Delade ut 175 telefoner

Håkan Jonsson delade också ut 175 telefoner med en förinstallerad påminnelse-app och undersökte hur den användes. Mobilappen höll bland annat reda på vilka personer som fanns i omedelbar närhet. 

Detta tyckte deltagarna var acceptabelt, men de ville ha kontroll över vem som får tillgång till informationen och hur den används. 

Exempel på missbruk är när Donald Trumps kampanjorganisation köpte Facebookfakta från Cambridge Analyticas. Dessa användes för att profilera och rikta meddelanden till 87 miljoner personer. De använde en psykologisk modell för profilering. Appfingeravtryck kan profilera samma sak. 

Vill ha etiska riktlinjer

– Ett annat potentiellt missbruk är utpressning eller identitetsstöld. Exempelvis om du har Tinder och är gift. Men detta är ju mer direkt kriminellt och inte lika omfattande. 

Håkan Jonsson vill därför ha etiska riktlinjer för apputvecklare, så att alla data som samlas in blir kända av användaren, liksom i vilket syfte dessa används.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.