Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Distansundervisning rekommenderas efter sportlovet Foto: TT

Distansundervisning rekommenderas efter sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Smittskydd Skåne går nu ut med rekommendationer till högstadie- och gymnasieskolor att bedriva fjärr- eller distansundervisning efter sportlovet.

– Vi vill utnyttja sportlovet där eleverna har varit ifrån varandra och förlänga tiden de är ifrån varandra, säger Mattias Waldeck som är biträdande smittskyddsläkare.

Enligt Smittskydd Skåne har den tidigare nedåtgående trenden i antal fall av covid-19 i Skåne brutits under förra veckan.

Med anledning av det och att sportlovet kan innebära nya kontakter med risk för smitta rekommenderar de nu att högstadier och gymnasieskolor i Skåne i så stor utsträckning som möjligt bedriver fjärr- eller distansundervisning första veckan efter sportlovet, vecka 9.

Högst en tredjedel på plats

Från vecka 10 och fram till påsklovet rekommenderas gymnasieskolorna att fortsätta ha högst en tredjedel av eleverna närvarande på skolan samtidigt.

För högstadieskolorna rekommenderas att man från vecka 10 fram till påsklovet fortsätter med högst den nivå av närundervisning som de hade under vecka 7.

Vid utlandsresa

Den som varit på resa utomlands under sportlovet ska stanna hemma från arbete, skola, förskola och undvika att träffa andra människor än den egna familjen under 7 dagar efter inresa till Sverige, enligt Smittskydd Skåne.

Efter utlandsresa ska även provtagning göras direkt efter ankomst till Sverige och efter 5 dagar. Barn under 6 år undantas från provtagning i denna situation.

Läs mer i pressmeddelandet här och mer statisktik kring pandemin finns på Region Skånes hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer