”Tommy” jobbar på Hundstallet i södra Skåne – här vårdas omhändertagna hundar. Foto: Fanny Berg

Hundstallet vårdar omhändertagna hundar – utsätts för hot

Uppdaterad
Publicerad

Djur som är vanvårdade och misskötta kan omhändertas av myndigheter. I många fall väcker det upprörda känslor hos djurägarna som ofta kräver att få tillbaka sitt djur.

När ett djur vanvårdas eller far illa kan länsstyrelsen ha rätt att omhänderta djuret. Detta sker ofta efter anmälningar som kommit in till myndigheten.

I Skåne är det framförallt hundar och katter som fråntas sina ägare.

– Det är känsligt. Det är klart att djurägarna inte vill förlora sina djur, säger ”Tommy”, på Hundstallet i södra Skåne.

En ständig hotbild

Till Hundstallet kommer hundar som omhändertagits av länsstyrelser i Stockholm och Gävleborg. Här får de bo, vårdas och tas hand om till dess att Hundstallet finner ett nytt och tryggt hem till hundarna.

Det har hänt att djurägare dykt upp vid Hundstallet och då handlar det om ägare som kräver att få tillbaka sin hund.

– Djurägarna kan bli förtvivlade, ledsna och arga om deras hund blir omhändertagen. Därför finns det hela tiden en hotbild mot oss som vi måste hantera, säger ”Tommy”.

"Malin" arbetar på Hundstallet i södra Skåne. Foto: Fanny Berg

Flest djurförbud i Sverige

Under 2019 omhändertogs 456 djur i Skåne av länsstyrelsen.

– Det är det absolut tuffaste beslutet vi kan fatta. Det är känsligt och det gör även att djurskyddsinspektörer blir utsatta för hot, säger Henriette Bonde Nordström, chef för djurskyddsenheten i Skåne.

Den 1 april 2019 blev Sveriges djurskyddslag uppdaterad. Det blev då uttryckligen förbjudet att överge djur.

Skåne har under de senaste åren delat ut flest beslut om djurförbud i Sverige. Djurförbud innebär att djurägaren inte har rätt att behålla sitt djur, eller skaffa ett nytt djur. Detta då de inte följt djurskyddslagen och haft bristande djurhållning. Mellan 2011 och 2018 delades det ut runt 60 förbud varje år i Skåne.

Fotnot: På grund hotbilden mot personalen är namnen på de anställda fingerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.