Sju tjänster bort från djurskyddet

Uppdaterad
Publicerad
De redan hårt belastade djurskyddsinspektörerna i Skåne får det ännu tuffare nästa år. Länsstyrelsen får tre och en halv miljoner kronor mindre i anslag och det betyder att sju tjänster måste bort. De som blir lidande i längden är djuren.

De har som uppgift att se till att inga djur far illa, vare sig på lantbruk eller i privata hem. Men redan i dag går länsstyrelsens djurskyddsinspektörer på knäna, och nu blir det ännu tuffare.

– Ja, rent krasst blir det ju så att vi kommer vara tvungna att skära ner på våra anmälningsärenden, säger Henriette Bonde, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen Skåne.

– Ett anmälningsärende innebär att någon ringer in till oss och anmäler att de har sett att djur far illa, och de är ofta på de här ärendena som vi ser problem.

”Backar tio steg”

För fem år sedan beslutade regeringen att skjuta till 25 miljoner kronor extra om året i fem år till särskilt djurtäta län med många lantburk. Detta för att länsstyrelserna helt enkelt skulle hinna med sina djurskyddskontroller.

Även jordbruksverket sköt till fem miljoner om året. För Skånes del har det handlat om ett tillskott på tre och en halv miljoner kronor per år. Och trots att utvärderingar visar att pengarna verkligen har behövts så är det från och med nästa år slut med tillskottet

– Det kom som en chock för oss inspektörer i alla fall, berättar Henriette Bonde.

– Det känns ju som att vi faktiskt har börjat få en fungerande verksamhet, att djurskyddet har börjat gå år rätt håll. Det här känns ju som ett slag i ansiktet när man liksom backar tio steg tillbaka.

Önskade åtta fler

Så sent som för ett år sedan rapporterade SVT Nyheter Skåne om den tuffa situationen för de skånska djurskyddsinspektörerna. Då önskade Henriette Bonde att de skulle var dubbelt så många inspektörer och chefen på djurskyddsenheten Marcus Björklund sa att situationen skulle vara drägligare om han hade åtta extra inspektörer.

Nu blir det tvärtom. I stället för åtta nya tjänster tvingas man göra sig av med fyra tillsvidareanställda. 17 inspektörer blir 14 och fem veterinärer blir fyra. Dessutom får tre visstidsanställda inte sina kontrakt förlängda. Totalt försvinner sju tjänster.

– Det betyder rent krasst för djuren att vi inte kommer kunna åka ut till alla djur som behöver vår hjälp. Det känns otroligt frustrerande att veta att jag faktiskt kommer missa djur som far illa, säger Henriette Bonde.

Behövt prioritera

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skriver i en kommentar till SVT Nyheter Skåne att orsaken till neddragningen är att regeringen behövt prioritera och att man då valt att satsa på ”fler jobb, en bättre skola och för att möta de stora och svåra klimatutmaningar vi står inför.”

– Det känns ju lite som att det är vi som hamnar i kläm. Samtidigt får jag försöka fokusera på de ställen som jag faktisk kommer ut till och där jag kan göra nytta, säger Henriette Bonde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer