”Det här är för att förebygga”, sa Eric Berntsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Bromölla, när beslutet togs sommaren 2019. Foto: TT

DO granskar böneförbud i Bromölla

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen (DO) vill ta reda på om Bromöllas förbud mot att be på arbetstid strider mot diskrimineringslagen eller inte. Kommunen har till slutet av augusti på sig att besvara ett antal frågor från DO.

Det var i juni som styret i Bromölla, som består av Sverigedemokraterna med stöd av KD och M, beslutade att det ska vara förbjudet att som kommunanställd be under arbetstid, något som Kristianstadsbladet var först med att rapportera. Saken anmäldes till Justitieombudsmannen (JO) under juni och nu har även DO beslutat att titta på ärendet.

– Vi tänker kolla om detta är i enlighet med diskrimineringslagen. Vi har ett tiotal frågor som vi vill få besvarade, säger Clas Lundstedt pressansvarig på DO, till SVT Nyheter Skåne. 

Enligt Ellenor Liljestoft (KD) som sitter i kommunstyrelsen i Bromölla, var de förberedda på en reaktion efter beslutet.

– Jag är inte orolig för frågorna som DO har skickat. Beslutet gäller ett förtydligande om att att man inte får be under arbetstid. Nu har arbetsgivarna något att titta på om det skulle ske, säger Ellenor Liljestoft till SVT Nyheter Skåne.

Ändringar i reglementet

Ellenor Liljestoft berättar att det redan står om böneförbudet i Bromölla kommuns reglemente, men att det inte var tydligt nog.

– Vi har inte haft några problem med bön, men nu förebygger vi problemet genom förbudet, säger hon.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Eric Berntsson (SD), handlar förbudet om ett förtydligande i det reglemente som finns för de  anställda på kommunen.

– I reglementet stod det tidigare att man kunde fråga om man fick gå iväg och be. Vi tog bort den delen och har just nu bara att det är förbjudet att gå iväg och be, säger Eric Berntsson till SVT Nyheter Skåne. 

Rökförbud finns redan

Eric Berntsson menar att det redan finns tydliga riktlinjer för annat som kan störa arbetet.

– Rökning har vi redan som ett förbud. När det gäller att surfa i telefonen så behövs telefonen i arbetet, därför går det inte att förbjuda det. När det gäller bönen kunde man tolka det olika, nu är det mer tydligt, säger Eric Berntsson.

Har det varit ett problem att anställda ber under arbetstid?

– Det vet jag inte om vi har haft, det här är mer för att förebygga, säger Eric Berntsson.

DO vill ha svar på frågorna senast den 20 august.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.