Foto: TT

DO: Kvinnodag på badhus är diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Endast i undantagsfall får sim- och idrottshallar införa separata öppettider för kvinnor, konstaterar DO. Malmö Stad anses därför ha överträtt diskrimineringslagen – både på Hylliebadet och Oxievångsbadet.

Det var på Internationella kvinnodagen, den 8 mars, som Hylliebadet endast tillät kvinnor att simma under eftermiddagen och kvällen.

Arrangemanget, som gick under namnet ”Ladies Day”, fick dock kritik och Diskrimineringsombudsmannen (DO) beslutade att utreda huruvida det är förenligt med diskrimineringslagen att sim- och idrottshallar ska ha separata tider för kvinnor och män.

Bröt mot lagen

På onsdagen offentliggjordes resultatet av utredningen: DO anser att det endast i undantagsfall är förenligt med lagen för sim- och idrottshallar att inrätta separata tider baserat på könstillhörighet.

Malmö Stad anses därför ha brutit mot diskrimineringslagen, både gällande arrangemanget ”Ladies Day”, samt efter att separata öppettider inrättats på Oxievångsbadet.

– Utgångspunkten i lagen ska vara likabehandling oavsett kön och därför ska undantag tolkas och tillämpas restriktivt, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

Motiverar inte avsteg

Argumenten att separata kvinnotider främjar simkunnighet, samt skapar utrymme för en jämnare könsfördelning på badhusen, anses inte tillräckligt, anser DO.

Simkunnighet skulle kunna vara ett berättigat syfte, menar DO, men bedömer samtidigt att arrangemang som ”Ladies Day” inte i verklig mening kan anses bidra till simkunnigheten eftersom det bara anordnas en gång per år. 

Att uppnå en jämnare könsfördelning bland besökarna skulle också det kunna vara ett berättigat syfte, menar DO, som dock inte anser att separata badtider främjar jämställdheten.

– Malmö stad har inte heller i utredningen kunnat visa att det finns en sådan könsskillnad som kan motivera åtgärden, säger Martin Mörk i pressmeddelandet.

Fler utredningar pågår

Enligt DO kan dock Hylliebadets separata öppettider på relaxavdelningen godkännas enligt undantagsmöjligheten i diskrimineringslagen, dels eftersom aktiviteten sker utan kläder, dels eftersom män och kvinnor erbjuds tider i lika stor omfattning.

Dessutom anses flera badhus i Stockholm inte har brutit mot diskrimineringslagen vid införandet av separata tider.

Det gäller Skärholmens och Tenstas simhallar som motiverat åtgärden med att det möjliggör för kvinnor – som vanligtvis inte kan vara med på simaktiviteter på grund av religiösa eller kulturella skäl – att få lära sig att simma.

I dagsläget pågår också en tillsyn om könsseparerade öppettider på Rosengårdsbadet i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.