Lars Arrhenius på DO säger att myndigheten ska kalla till sig de högst ansvariga. Foto: TT

DO: Vi ska kalla till oss de högst ansvariga

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av Dagens Nyheters avslöjande om hur patienter i bland annat Skåne kunnat välja vårdpersonal baserat på etnicitetet har Diskrimineringsombudsmannen (DO) bestämt sig för att tillkalla alla regioner för samtal.

– Vi ser allvarligt på situationen och uppgifterna om att läkare blivit bortvalda kopplat till etnisk tillhörighet, säger myndighetens chef Lars Arrhenius.

Han säger att en process är inledd för att kalla till sig de ytterst ansvariga i regionerna för samtal om frågan. Vem eller vilka det innebär i Region Skåne är ännu inte klart.

– Det är den frågan vi hanterar just nu, det finns lite olika nivåer. Det är viktigt för mig att vi kallar till oss de som är högst ansvariga men generellt handlar det om att arbetsgivarna har ett ansvar.

Brutit mot riktlinjer

Region Skåne har ett policydokument som heter ”Lika rättigheter och möjligheter” där riktlinjer för likabehandling av kunder, patienter och medarbetare är uppdragna. Dokumentet som antogs 2019 innefattar bland annat de sju diskrimineringsgrunderna där etnisk tillhörighet är en.

Utöver detta dokument finns även en handlingsplan för om en medarbetare utsätts för kränkande särbehandling eller trakasseirer.

– Det vi bland annat kommer att titta på är hur implementeringen av riktlinjerna ser ut. Det är flera regioner som har riktlinjer men även flera som bryter mot dem, säger Lars Arrhenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer