Sophia Zackrisson får utmärkelsen ”Årets cancerforskare” Foto: Cancerfonden

Docent i Lund utsedd till ”Årets cancerforskare”

Uppdaterad
Publicerad

Under många år har hon forskat för att utveckla nya metoder för mammografi. Nu får Sophia Zackrisson, docent vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, utmärkelsen ”Årets cancerforskare”.

Sophia Zackrisson uppmärksammas nu för att utveckla nya metoder för bättre bröstcancerscreening och avancerad teknik för att upptäcka tumörer och få en mer exakt diagnostik. Hon använder bland annat 3D-mammografi och artificiell intelligens, det skriver Cancerfonden i ett pressmeddelande.

– Jag är oerhört glad och hedrad över priset och det är en uppmuntran till hela min forskargrupp att vi ska fortsätta jobba för det vi tror på – patientnära forskning med bilddiagnostik i centrum där tekniken samverkar med människan på bästa sätt för att kunna upptäcka bröstcancer i tid, säger Sophia Zackrisson.

Ny typ av mammografi

Med sin forskning vill Zackrisson ersätta den traditionella mammografin med 3D-mammografi för att hitta fler tumörer i ett tidigt skede. I hennes forskning tränas och utvärderas datoralgoritmer till att granska mammografibilder.

I projektet ingår det också att mäta olika vävnaders styvhet och syremättnad för att få viktig information om förändringar i ett bröst.

Det är femte gången som utmärkelsen ”Årets cancerforskare” delas ut av Cancerfondens forskningsnämnd. Motiveringen till Sophia Zackrissons utmärkelse lyder:

”För enastående forskning om avancerad bilddiagnostik för cancersjukdomar. Sophia Zackrissons vetenskapliga insatser och systematiska utvecklingsarbete pekar mot en framtid där människa och datorer lär av varandra för ännu bättre diagnostik av bland annat bröstcancer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.