De nya musikdockorna ska stimulera minnet och livslusten hos demenssjuka i Malmö.

Här är dockan som ska öka livslusten för dementa

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska de demenssjuka i olika delar av Malmö få nya hjälpmedel för att stimulera minnet och livslusten. Med hjälp av en docka med inbyggd favoritmusik.

Britt sitter i solen och lyssnar på Harry Brandelius och hans dans på Brännö Brygga. Hon ler stort och tittar på dockan som ger ifrån sig musiken hämtad ur hennes liv. Dockan har blivit ett nytt medel för att få igång minnet och livsandarna.

Hon är med i ett pilotprojekt i Mölnlycke, men i dag introducerades musikdockan brett i östra Malmö där man redan har positiv erfarenhet av musik och dockor men var för sig.

Visar positivt resultat

– Vi har haft dockor men saknat musiken till den. Nu får vi allt i ett, säger sektionschefen Selma Schic på Apelrosen i Rosengård.

I Mölnlycke gav dockan positivt resultat enligt undersökningen som gjordes och som presenterats för Malmöpersonalen.

– Hallucinationer, aggressivitet, beteendepsykiska störningar har minskat, säger Selma Schic.

Patienten får höra favoritmusik

Musiken som överförs via Bluetooth till en musikspelare inne i dockan är individuell så att varje patient får sin favoritmusik. Selma Schics äldreboende har 31 gäster varav hälften är födda utomlands och de får sitt hemlands musik om de vill.

– Den som kommer från Afghanistan får sin hemmusik. Och vi märker att musik har en starkt lugnande verkan på de som är agiterade och oroliga, säger Selma Schic.

– Vi tror på detta. Musiken är en länk in till patienten och så beröringen som dockan ger. Du får en blick att möta, säger Ann Tynell sektionschef på Soltofta i Husie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer