Utanför Skurups kommunhus hängde den här dockan med en skylt med ett politiskt budskap på under fredagsmorgonen. Foto: Privat

Dockor i hängsnaror utanför skånska kommunhus

Uppdaterad
Publicerad

En docka i hängsnara upptäcktes på fredagsmorgonen utanför tre sydsvenska kommunhus, däribland Skurup och Båstad i Skåne.

– Det var städerskan som såg dockan när hon kom. Polisen har nu tagit hand om den och de affischer som fanns uppsatta på fönstren, säger Christian Björkqvist, kommunjurist i Skurup. 

Dockorna har placerats utanför kommunhusens entréer i Skurup, Båstad och blekingska Ronneby. På dockan i Skurup fanns en skylt med ett budskap, som brukar förknippas med högerextrema organisationer. 

– Det är samma typ av dockor och budskap, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral. 

Ser ett samband

Polisen tror att det finns ett samband mellan aktionerna, som skett natten till fredagen. Dockorna har tagits i beslag och ärendet rubriceras nu som olaga hot mot grupp.

– Vi rubricerar ärendet så i nuläget med tanke på budskapet, att dockorna hängde i snaror och att de var upphängda publikt, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisen.

I Skurup är det inte många kommunanställda som sett dockan, eftersom den plockades ner så snabbt.

– Sådana här typer av händelser, som riktas mot kommunhus och rådhus, är ett hot mot demokratin, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Skurups kommun.

Enligt henne, har personalen reagerat lugnt.

Extra bevakning

– Dockan var ju nere när de började jobba. Vad jag fått till mig är det ingen så sett den, säger hon.

– Sedan kan det såklart väcka känslor hos medarbetarna. Vi kommer att gå ut med information om att vi har en nära samverkan med polisen. Vi ser hur de bedömer det och om vi bedömer vidta åtgärder. Hittills har jag inte sett att vi behöver det.

Även om polisen ser ett samband mellan händelserna i de tre sydsvenska kommunerna, kommer de att utredas var för sig i sina lokalpolisområden.

I Skurup skärper kommunen säkerheten.

– Vi kommer att ha extra bevakning av kommunhuset den närmaste tiden, säger Malin Ekblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer