Sedan i går morse har rapporter kommit in om döda fåglar på sex olika ställen, och i Fredriksdalsskogen hittades så många som hundra döda kajor på ett och samma ställe.
Och flera rapporteras in hela tiden.
– Det började i går via allmänheten som ringde in. Nu är det uppåt 200 fåglar runt Fredriksdalsområdet i Helsingborg, säger Linda Hellberg, naturvårdare på Helsingborg stad, till Sydnytt.
Nu ska man undersöka vad fågeldöden beror på.
– Vi har skickat nio kajor till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion och provtagning, säger Linda Hellberg, naturvårdare på Helsingborg stad, till Sydnytt.
Fåglar har också hittats i områdena Stattena, Ringstorp och Maria park.
– Vi uppmanar allmänheten att inte röra fåglarna utan kontakta Helsingborgs stad, säger Linda Hellberg, naturvårdare på Helsingborg stad, till Sydnytt.
Fåglarna har inga yttre skador, men på ett par av dem har det kommit lite blod ur näbben. Linda Hellberg vill inte spekulera i vad fågeldöden kan bero på men säger att det skulle kunna vara något som de ätit.
– Alternativt att det går något virus eller sjukdom, men på Statens veterinärmedicinska anstalt säger de att det inte går några kända virus just nu på fåglar, säger hon till P4 Malmöhus.
Kajfakta
kaja, Co´rvus mone´dula, art i familjen kråkfåglar.
Den blir ca 33 cm lång, är mörkt gråsvart med ljusare grå nacke och svart ansikte och har som vuxen gråvit iris. Den är sällskaplig och håller utanför häckningstiden samman i stora flockar, som samlas på kvällarna för att övernatta tillsammans men som sprider ut sig under dagens födosök.
Arten håller samman i par, som speciellt under häckningstiden visar stor tillgivenhet för varandra. Den är opportunist och äter i stort sett allt som den kan komma över. Den häckar i Sverige norrut till södra Norrland, dessutom i större delen av Europa, i Nordafrika och i Asien österut till Stilla havet.
Avskjutning av kajor sker främst av sanitära skäl och i syfte att reducera omfattningen av kajornas skadegörelse på stråsäd och i trädgårdar.
Ur: Nationalencyklopedin