Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonna Jogemo är elev på Backaskolan. Fredrik Håkansson är rektor. Foto: SVT

Dödsskjutningar påverkar hela skolans vardag

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens dödsskjutning i Malmö skedde så nära Backaskolan att ingen igår visste om skolorna i området skulle vara öppna i dag eller inte. Men man valde att hålla öppet. På skolorna finns skakad personal och oroliga elever och skolledningen får lägga mycket av arbetstiden på krishantering.

På Backaskolan är det obligatoriskt för de yngre eleverna att gå ut på rast – men i dag var det många som tyckte det var obehagligt.

– De fick vara inne idag såklart. När torsdagens skjutning inträffade vid 17 hade skolan fortfarande verksamhet igång. Några killar som varit på fotbollsträning kom ut i ett myller av poliser och ambulanser, säger Fredrik Håkansson som är rektor på skolan.

På fredagen kunde man se mycket polisbilar i området och även fältgruppsarbetare från socialtjänsten som gick runt i regnet för att prata och sprida trygghet.

Krisgrupp har kopplats in

– Vi samlade eleverna mentorsvis i dag och informerade enligt mognadsgrad. De äldre fick länken till tidningen och så läste man igenom artikeln tillsammans och berättade det vi kunde. Det är viktigt att prata om det. Skolans krisgrupp är också inkopplad och vi och skolsköterskan är tillgängliga, berättar Fredrik Håkansson.

– Vi i ledningen ägnar hela vår dag åt detta.

Eleverna reagerar starkt

Jonna Jogemo går i åttan.

– Jag tycker det är hemskt. Jag brukade älska Malmö men nu vet jag och mina kompisar inte om vi vågar fortsätta hänga här som vi brukar göra, säger hon.

– Det är så tråkigt det här. Politikerna pratar om satsningar mot våldet och de som vi inte klarar att hålla kvar i skolan, som väljer kriminaliteten istället. Sedan gör de tvärt om, det blir neddragningar för oss nästa år och då är det förstås elevassistenter och personal som verkligen kan göra skillnad i detta som ryker, säger Fredrik Håkansson.

Åttorna på Backaskolan i Malmö skulle ha disco i kväll. Nu vet de inte om någon kommer.

– Några vill ställa in discot på grund av skjutningen och vissa är rädda. Dessutom finns det oroliga föräldrar. Andra tycker att man ska visa att kärleken vinner och att våldet i staden inte kan påverka, säger Jonna Jogemo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer