Dofter lurar lusen i fällan

Publicerad

LUND | En uppfinning i Lund kan motverka det snabbt stigande problemet med vägglöss i landet. Nu presenteras en fälla som på ett säkert sätt ska indikera förekomsten av denna blodsugande insekt.

Vägglusen smyger sig på sovande människor och kan på tio minuter mer än fördubbla sin kroppsvikt genom sitt blodsugande. Lusen, som egentligen är en skinnbagge, är ett snabbt ökande problem i världen och nu även i Sverige. Anticimex utryckningar har mångdubblats på bara några år – från ca 400 år 2002 till nästan 6500 förra året.

-Vi får nog lära oss att leva med denna insekt, säger Camilla Ryne, Sveriges kanske främsta forskare kring vägglusens beteende

Lockas av doft
För att hitta vägglössen prövas nu allehanda metoder som hundar. Men Camilla Ryne har nu i det nystartade företaget Nattaro Labs lett ett forskarlag som konstruerat en fälla som bygger på hennes forskning.

-Jag och några kollegor på Alnarp har undersökt vilka dofter från vägglössen själva och från människor som attraherar dem, säger hon.

Favoritcocktail
Fällan vill man inte visa upp eftersom patentansökan ännu inte är gjord, men vägglusens favoritcocktail demonstrerar hon gärna.

Hon tar med sin pipett ut en droppe av den exklusiva parfymen och lägger den på en pappersbit. Denna läggs på en uppvärmd papperskudde omgiven av ett ”lusstaket” av dubbelhäftande tejp. Sedan lägger hon ett par utsvultna vägglöss innanför ”staketet”.
-Och där går de i mål, säger hon när lössen söker sig upp på kudden.

Studenter hårt drabbade
-Det här är inget bekämpningsmedel, förtydligar hon.
– Den här fällan svarar på frågan om du har vägglöss eller inte.

Vandrarhem och hotell drabbas ofta. Men det är framförallt i studentstäderna som vägglusen har fått en snabb spridning. Och fällan ska under våren testas på AF-bostäder i Lund där man varje vecka som mest har 30 och 40 nya drabbade. På sin dator visar Camilla Ryne ett foto från ett studenthem med ett vägguttag som är fullt med vägglusbajs och ägg.

Inte ohygien
Anledningen till att just studentlyor drabbas är det stora resandet bland studenter och trångboddheten. För det handlar inte om ohygien. Vägglöss lever inte på smuts, bara på blod.

Och det är obehagligt att sova när man vet att man har en insekt som suger blod menar Christina Jacobsen, också hon från Nattaro Labs AB:

-Det är absolut inte smittsamt, men extremt obehagligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer