• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Enligt åklagare har målet koppling till flera brott i Skåne, bland annat dödsskjutningen på Drottninggatan i Malmö 2018. Foto: SVT

13 döms för mordplaner mot andra kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Männen gick samman i en tillfällig ”allians” för att föra ett ”krig” mot en 24-årig rival och kretsen kring honom.

Nu döms 13 av männen för olika grader av inblandning i de långt gångna mordplanerna. Två män frias helt.

Nio av männen döms för förberedelse till mord eller medhjälp till sådant brott, en person för både förberedelse till mord och stämpling till mord och en person för enbart stämpling till mord.

Längst straff får en 23-årig man som döms till fängelse i sju år för två fall av förberedelse till mord, ett fall av stämpling till synnerligen grov misshandel och två fall av grovt vapenbrott.

– Vi är besvikna, säger mannens försvarsadvokat Sofia Nyhlén och uppger att man troligtvis kommer att överklaga domen.

Bevisningen, som till stor del bestod av chattkonversationer från den krypterade meddelandetjänsten encrochat, bedöms av Tingsrätten som omfattande och stark. Samtidigt konstateras att bevismaterialet måste bedömas med försiktighet.

Gick samman för att mörda 24-åring

Enligt kammaråklagare Mikael Hansson finns det ingen som går att betrakta som huvudman i ”alliansen”.

– Den består av olika grupper som har gått samman. Det går inte att peka ut någon som är direkt ledare för alliansen, säger han.

En 24-årig man ses av åklagarna som huvudmålet för alliansen. Han sitter nu häktad i Spanien misstänkt för flera mord där

Nio mord och mordförsök

Totalt nio mord och flera mordförsök kopplas till konflikten. Bland annat mordet på småbarnsmamman Karolin Hakim i augusti 2019 och trippelmordet utanför ett internetkafé på Drottninggatan i Malmö sommaren 2018.

I det sistnämnda dådet var den 24-årige rivalen med största sannolikhet den egentliga måltavlan. Han träffades av skottsalvorna, men överlevde, vilket även två andra män gjorde.

Såhär sammanfattade SVT åtalet i september:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.