Dom i Malmö om människohandel överklagas till Högsta domstolen. Foto: TT

Dom i voodoomål överklagas till HD

Uppdaterad
Publicerad

I juni dömdes en man och en kvinna till långa fängelsestraff för människohandel i Malmö. Domen överklagades och hovrätten sänkte mannens straff från fyra och ett halvt till fyra års fängelse. Nu överklagar mannen även hovrättens dom.

Mannen menar bland annat att den nigerianska juju-ritual, som enligt hovrätten användes för att tvinga in en kvinna i prostitution, har fått för stort utrymme i domen.

I överklagandet, som Nyhetsbyrån Siren tagit del av, hävdar mannen att det inte finns någon bevisning som styrker att han ens känt till någon sådan påstådd juju-ritual.

Kvinnor tvingades till prositution

Fallet gäller två kvinnor som genom juju, en nigeriansk form av voodoo, tvingats till prositution. Den voodoo-liknande ceremonien ska bland annat ha omfattat dödandet av en kyckling, vars råa hjärta kvinnan fick äta under besvärjelser. En juju-präst skar henne sedan på ryggen och bröstet och gnuggade in kycklingblodet, har kvinnan berättat.

Mannen yrkar i första hand att Högsta domstolen ska ogilla åtalet i sin helhet.

Kvinnans dom på tre och ett halvt års fängelse kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.