En taxichaufför frias från anklagelser om människosmuggling. Foto: SVT

Taxichaufför som dömdes för människosmuggling frias

Uppdaterad
Publicerad

Den taxichaufför som i oktober dömdes till tre månaders fängelse för att ha kört fyra unga män utan giltig ID-handling till Sverige från Danmark frias nu av hovrätten.

Det var i januari 2016 som en taxichaufför fick en körning från Kastrups flygplats. Fyra unga män ville åka till Malmö. Väl framme vid den svenska passkontrollen kunde ingen av de fyra unga männen uppvisa någon giltig legitimation och sökte istället asyl i Sverige.

I samband med händelsen blev taxichauffören misstänkt och senare fälld för människosmuggling i Malmö tingsrätt. Han dömdes till tre månaders fängelse. En dom som hovrätten nu upphäver.

Hovrätten gör bedömningen att taxichauffören inte hade uppsåt att smuggla de fyra unga männen in i Sverige. Enligt rätten har taxichauffören sökt förvissa sig om att männen hade identitetshandlingar och även fått se en dansk sådan. Av en kollega ska taxichauffören även fått höra av en kollega att de fyra unga männen var bosatta i Danmark och ofta brukade besöka Malmö.

Taxichauffören frias därmed från straffet om tre månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.