Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
My Vingren på Expo har kartlagt pojkarna som planerat och utfört skolattacker och hur de har kontakt och inspirerar varandra. Foto: SVT

Hon har kartlagt nätverket bakom de svenska skolattackerna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att pojkarna som utfört skolattacker i Eslöv och Kristianstad avtjänar sina straff genom sluten ungdomsvård på Sis-hem har de kontakt med omvärlden. Bland annat med 16-åringen som i måndags dömdes för att ha planerat en attack i Göteborgsområdet.

– Jag tycker att det här är ett problem man måste ta på stort allvar, säger researchern My Vingren från Expo.

Expo har i granskningen kartlagt användare på både öppna och slutna nätforum där unga pojkar radikaliseras och inspirerar varandra att begå våldsdåd.

– Jag var lite förvånad över hur enkelt det var, mycket är ligger öppet och inte bakom privata konton eller i dolda grupper.

Trots att flera av de aktiva på forumen är dömda till sluten ungdomsvård för att ha genomfört eller planerat dödliga skolattacker har de fått fri tillgång till internet på de Sis-hem där de placerats.

Ett exempel är den 15-åring i Eslöv som dömdes till sluten ungdomsvård i två och ett halvt år sedan han knivhuggit en lärare på en skola i augusti 2021.

Trots att pojken av polisen bedömdes vara en ideologiskt motiverad våldsbejakande extremist fick han fri tillgång till internet och fortsätter vara en huvudaktör i de forum där skolattacker glorifieras.

Inspirerar och hjälper

Inifrån Sis-hemmet inspirerar han och hjälper andra att planera attacker tillsammans med hans 16-åriga vän som begick ett dåd i Kristianstad och en 18-åring som 2022 dömdes för planering av ett skoldåd i Stockholmsområdet, enligt granskningen.

Senaste exemplet är en 16-årig pojke som i måndags dömdes för att ha planerat ett skoldåd i Göteborgsområdet. Han beskriver Eslövspojken som en idol och fick via andra användare kontakt med honom.

– Det är inte så många svenska pojkar som är aktiva men de som är det är väldigt, väldigt aktiva, säger My Vingren.

Från Sis håll välkomnar man en lagändring som gör att man kan begränsa de intagnas kontakt med omvärlden:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sis säkerhetsavdelning vill se en lagändring som gör det enklare att begränsa de intagnas kommunikation. Foto: SVT Design/arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.