Dömde supportern hoppas bli friad

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot den HIF-supporter som förra året misshandlade en 43-årig Djurgårdssupporter så att han avled ska nu prövas i hovrätten.

Mannen som utdelade slaget dömdes till åtta månaders fängelse för misshandel och vållande till annans död.

Centrala Helsingborg var under premiärmatchen den 30 mars fylld av hemmasuportrar och tillresta Djugårdsfans.

Den 43-årige djurgårdssupporten, hans bror och deras kamrater gick tillsammans mot Olympia, upp för terasstrapporna vid Kärnan. Där uppe på avsatsen mötte dom den nu 29-årige HIF-supportern och hans sällskap.

”Samma sak på krogen”

Misshandeln skedde utanför de officiella supportermarcherna upp till Olympia, och utanför polisens stora bevakningsinsats. Supporterpolisen Anders Mollestam som också arbetade den aktuella dagen, sätter själv inte misshandeln i direkt samband med matchen.

–  Det är samma sak i krogmiljön. Man står vid en korvkiosk och blir osams och slår ner varandra. Det har hänt att människor har dött där också, säger Anders Mollestam.

Fokus på fotbollen

Efter en tid då mycket har kommit att handla om fotbollsvåld finns en längtan efter ett fokus på fotbollen.

– Jag tror inte att det kommer att bli så mycket bråk. Nu har förhoppingsvis alla förstått att våld inte tolereras. Det är mycket mer skärpt nu, säger Anton Courouclis vars hjärta klappar för HIF.

Även polisen märker av ett annat mer positivt fokus bland stans supportrar och har förhoppningar inför kommande säsong.

– Att det blir en fotbollsfest. Det stora flertalet fotbollsmatcher passerar förbi utan några bekymmer, säger supporterpolisen Anders Mollestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.