”Vi har fått information och tips om att narkotikaanvändandet har ökat i kommunen, bland ungdomar från 12-årsåldern till 18 år”, säger säger Anna Hagenkötter, kommunpolis och initiativtagare i Tomelilla. Foto: SVT

Tips om missbrukande 12-åringar i Tomelilla – polisen gör hembesök

Publicerad

I Tomelilla gör polis och socialtjänst oanmälda hembesök hos familjer. Detta efter information om ökat narkotikamissbruk bland ungdomar. Syftet är att motverka att ungdomar hamnar i missbruk genom att delta i ett samtal med vårdnadshavare och deras barn.

– Vi har fått information och tips om att narkotikaanvändandet har ökat i kommunen, bland ungdomar från 12-årsåldern till 18 år. Vi vill arbeta brottsförebyggande och ser då en stor vinst i att vi tillsammans med socialtjänsten samverkar i hembesöken, säger Anna Hagenkötter, kommunpolis och initiativtagare i Tomelilla.

Den nya arbetsmetoden började under hösten och går ut på att två poliser och en fältassistent gör oanmälda hembesök hos familjer.

– Vi har knackat på dörren, presenterat oss och framfört att man har en oro kring ungdomen. Vi har frågat om vi får komma in och prata för att medvetandegöra problemen. Det är helt frivilligt att delta i samtalet, säger Anna Hagenkötter.

Vill identifiera problemet

Anledningen till att man vill arbeta förebyggande är att missbruk kan leda vidare till annan brottslighet eller psykosociala problem. Hittills har en handfull familjer fått besök och alla har valt att delta i samtalet.

– I alla hembesök som vi har gjort har de valt att släppa in oss och delta i samtalen. Både vårdnadshavare och ungdomen har bekräftat oron. Vi har försökt identifiera problemet. Varför befinner sig ungdomen i fel miljö med personer som är dömda för brottslighet eller har börjat skolka eller röka och befinner sig i de här kretsen där det finns narkotika, säger hon.

Positiv respons

Tidigare har bara polisen gjort hembesök, men den nya arbetsmetoden innebär ett förstärkt sätt arbeta då kommunen hjälper till.

– Vi är inte där för att sitta och peka på alla fel utan vi är där för att vi har en oro. Vi har faktiskt träffat en av ungdomarna efteråt och han kom faktiskt fram till oss båda och gav oss en varsin kram och det tycker jag är den allra bästa responsen man kan få, berättar Anna Hagenkötter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.