Dött lopp mellan de båda blocken om sydsvenskar får bestämma. Foto: SVT

Dött lopp mellan blocken i sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Om det vore val till riksdagen idag och skåningarna fick bestämma så hade det varit jämnt mellan de båda blocken. Det visar Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning som presenterades idag.

Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet men har tappat rejält, nästan nio procentenheter sedan mätningen inför valet 2014.

– Det är naturligtvis inte bra att vi backar men samtidigt ska vi säga att vi står oss hyfsat, även

Henrik Fritzon (S), regionråd för Socialdemokraterna. Foto: TT

det rödgröna blocket, trots att agendan i den allmänna debatten har handlat om helt andra frågor än vi egentligen vill prata om, säger Henrik Fritzon (S) regionråd för Socialdemokraterna.

S omsvängning i migrationspolitiken har spelat roll

– En spekulation är ju att flyktingfrågan och migrationspolitiken har fått stort fokus. S har gjort en del omsvängningar under mandatperioden i den frågan och väljare som tycker det är en viktig fråga kanske undrar ”vad får jag om jag röstar på Socialdemokraterna”, säger Malena Rosén statsvetare vid Lunds universitet.

Tuff mandatperiod för M

Även Moderaterna tappar väljare men ligger på ungefär samma nivå som för fyra år sen. Sen den senaste mätningen i november har dock partiet börjat hämta upp.

Carl Johan Sonesson (M), regionråd för Moderaterna Foto: SVT

– Man ska komma ihåg att vi har haft en rätt tuff mandatperiod. De första tre åren låg vi rätt så dåligt till och nu det sista året har vi börjat återta positionen, säger Carl Johan Sonesson (M),  regionråd.

SD går fram starkt

Sverigedemokraterna däremot, har fått ett ordentligt uppsving sen sist och har nu nästan exakt lika stort väljarstöd som Moderaterna.

– Jag tycker det är fantastiskt och det visar att vi både har förtroende för de frågor vi driver och

Patrik Jönsson, regionråd Sverigedemokraterna. Foto: Jonas Ekströmer /TT

att folk verkligen har ändrat uppfattning. Jag tror många tycker att samhällsutvecklingen går åt fel håll helt enkelt, säger Patrik Jönsson (SD) regionråd för Sverigedemokraterna.

Även Centern får ökat stöd i dagens undersökning jämfört med mätningen i maj 2014, medan Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet backar.

Men jämfört med den senaste mätningen i november så backar Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet medan Miljöpartiet och Liberalerna går framåt.

Om undersökningen

Två gånger om året gör Statistiska centralbyrån en undersökning om svenskarnas partisympatier. Undersökningen som presenterades idag är den sista före valet i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.