Driton blandar hårt och mjukt

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med vännen Genc Uka försöker Driton Rama få tonårspojkar att lägga av sin tuffa attityd genom projektet Din bror, i Kristianstad.

Men Driton har en annan sida också – han är mästare i thaiboxning. Sporten är en stor del av Driton Ramas liv, vid sidan av att leda samtalsgrupper för tonårspojkar.

Två gånger har han blivit svensk mästare i thaiboxning.

– Jag tror att jag visar att det finns olika roller man kan ha. Jag håller på med en sport som anses vara väldigt krävande och mansdominerad. Men man har inte den där härdande destruktiva attityden här, säger Driton Rama, om sina olika roller.

Pojkar är känsliga

Driton Ramas arbete går ut på att få unga pojkar att reflektera och göra bra val i livet.

– Jag tror att vi har glömt bort de här killarna. Just i den här kritiska åldern så tror jag att de behöver oss väldigt mycket, säger han. Man har oftast en tanke om att pojkar är aggressiva, pojkar är inte så känsliga. Men de är precis likadana som tjejer om de bara ges möjligheten att vara det.

Gick på nitar

Driton levde sina första åtta år i Kosovo och kom till Sverige i början av 90-talet.

– Det var många krockar i början. Och det var inte riktigt någon som kunde vägleda en i det här nya. Och man hade inte heller föräldrar som hade gjort den resan så man fick ju gå på alla nitar själv, berättar han.

Driton Rama har själv inga barn ännu, men han funderar på vad han önskar en framtida son.

– Jag tänker att min son inte ska ta en begränsande mansroll. Att han kan sätta värde på sig själv och på andra. Att han kan vara trygg i sig själv, fungera i grupp med andra människor och i samhället. Det hoppas jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer