Under lördagen erbjöds drop in-vaccinering på nästan alla vårdcentraler i Skåne. Under söndagsförmiddagen trillade resultaten in: fler än 10 000 hade passat på. Foto: Johan Nilsson/TT

Drop in-vaccinering: Fler än 10 000 dök upp under satsningen

Uppdaterad
Publicerad

Regionen kallar lördagens drop in-vaccinering för en succé. Under de sju timmar som vårdcentralerna hade öppet fick fler än 10 000 personer sprutan. Och siffran väntas stiga eftersom flera vårdcentraler fortfarande inte har rapporterat in sina resultat.

Under söndagsförmiddagen började region Skåne sammanställa siffrorna för hur många som tog sig till vårdcentralerna när de erbjöd drop in-vaccinering mot covid-19 under lördagen. Och trots att siffror från ett 20-tal vårdcentraler saknades var resultaten glädjande.

– Det här var en succé och vi är jätteglada att så många valde att komma, säger Sofia Ljung, förvaltningschef i Primärvården Skåne.

Extrapersonal kallades in

I ett pressmeddelande skriver regionen att trycket på vissa vårdcentraler var trycket så högt att extrapersonal behövde kallas in för att patienterna inte skulle behöva vänta för länge.

10 000 låter inte som en uppseendeväckande stor siffra när man tänker på befolkningensmängden i Skåne?

– Det kan tyckas vara lite jämfört med antalet invånare i Skåne, men varje stick är otroligt värdefullt. Då är 10 000 stick ett bra resultat, säger Sofia Ljung.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En av dem som tog sprutan under lördagen är Wilma Linusson. I klippet berättar hon varför hon inte har vaccinerat sig tidigare. Foto: Hans Larsson/SVT

På vårdcentralen Klippan överraskades personalen av hur många som kom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer