Drottning Margrethes sarkofag färdig för sista vilan

Publicerad

I Sankt Birgittas Kapel i Roskilde domkyrka står nu sarkofagen redo för drottningens sista vila. Arbetet har pågått sedan 2003 då bildhuggaren Bjørn Nørgaard fick uppdraget, skriver danska kungahuset på sin hemsida.

Sarkofagen avses ta plats jämte de nära 40 danska kungar och drottningar som finns begravda på samma plats.

Den är av glas och inuti ligger två figurer. De representerar drottningen och hennes make, prins Henrik, som dog tidigare i år. Han valde däremot i sin sista vilja att få halva sin aska spridd över danskt farvatten, och den andra halvan utspridd vid Fredenborgs slott.

Sockeln som bär upp sarkofagen är gjord i sandsten från Frankrike. De tre pelarna är i dansk granit, basalt från Färöarna och grönländsk marmor. Elefanthuvudena är av silver.

Se bilder från arbetet med sarkofagen i klippet ovan

*RÄTTELSE: Tidigare uppgav artikeln felaktigt att prins Henrik begravts i centrala Köpenhamn. Begravningen ägde rum i Köpenhamn, men hans aska spreds på annat håll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer