Dubbelmordsdömd överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som dömdes för att ha dödat sin dotter och hustru i Dalby stenbrott ändrar sig, och överklagar livstidsdomen från Lunds tingsrätt.

Tidigare har mannen krävt att få fängelsestraff, vilket han också fick. Men tingsrätten dömde honom till livstid och inte till ett tidsbestämt straff, vilket han yrkade på. Nu ändrar han sig och vill ha vård, behandling och medicinering i stället. Därför överklagar han och vill också ha en ny rättspsykiatrisk undersökning.

– Han har upptäckt att han mådde bättre under den tid han vistades på den rättspsykiatriska kliniken i Helsingborg. Om han inte får rätt mediciner säger han sig riskera att återgå till det psykiska tillstånd han befann sig i när han begick dåden, säger mannens advokat Per Schånberg till SVT Nyheter Skåne.

Dubbelmord i Dalby

Per Schånberg vänder sig emot att Lunds tingsrätt menade att ett motiv för dådet skulle kunna ha varit att få ut pengar från den livsförsäkring han tecknade i hustruns namn innan hon dödades. Mannen hävdar att hans psykiska tillstånd gjorde att han kände sig tvingad att döda sina närmaste och att han tecknade livförsäkringen för att hustruns anhöriga skulle kunna gottgöras för det lidande han planerade att utsätta dem för.

Advokaten menar också att de omständigheter som domstolen pekade ut som försvårande var en direkt följd av hans psykiska ohälsa.

– Min klient tycker inte att de två rättspsykiatriska utredningar som gjorts på ett tillräckligt tydligt sätt beskriver det tillstånd han befunnit sig i, och därför vill han ha en ny utredning, säger Per Schånberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Dalby

Mer i ämnet