Typ 2-diabetes är vanligare i fattigare områden som Rosengård än i rikare stadsdelar som Västra hamnen i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Dubbelt så stor risk att få typ 2–diabetes på Rosengård som i Västra hamnen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler Malmöbor får typ 2-diabetes. Men det är stor skillnad på var i Malmö man bor. I Rosengård är risken mer än dubbelt så hög att få sjukdomen som i mer välmående Västra hamnen.

I studien från Malmö universitet har forskarna kartlagt hur förekomsten av diabetes har förändrats mellan år 2011 och 2018.

Och resultatet oroar forskarna. Medan förekomsten av typ 1-diabetes har legat i stort sett stilla under de åtta åren, har typ 2-diabetes nära fördubblats i Malmö, en ökning med 95 procent.

Dessutom drabbas allt fler Malmöbor under 40 år och det är vanligare i fattiga områden än i de mer välbärgade delarna av staden.

– Det här visar att förebyggande åtgärder behövs sättas in i tidiga år, säger Margareta Rämgård, docent i vårdvetenskap och  kulturgeografi, en av forskarna bakom studien.

Förebyggande åtgärder

I studien har man inte tittat på varför utvecklingen ser ut som den gör, men kända riskfaktorer för typ 2-diabetes är kost, stress, högt blodtryck och brist på motion.

– Malmö har ju en ung befolkning och därför det viktigt att sätta in rätt typ av åtgärder till rätt del av befolkningen, säger Margareta Rämgård.

Forskarna ser tydliga kopplingar till de stora socioekonomiska skillnaderna mellan olika bostadsområden i Malmö. I Rosengård har 6,4 procent av befolkningen typ-2 diabetes, jämfört med Västra hamnen där motsvarande siffra är 2,6 procent.

– Vi måste titta djupare på detta för att förstå vad det här har för betydelse för att veta vilka förebyggande åtgärder som behövs.

Går att påverka

Margareta Rämgård poängterar att förekomsten av typ 2-diabetes inte är ett isolerat Malmöproblem, utan en utveckling som sker i hela världen.

– Man ska också komma ihåg att detta är något som faktiskt går att påverka. Man behöver arbeta tillsammans med civilsamhället och befolkningen för att hitta rätt åtgärder, säger Margareta Rämgård.

Möllevången m fl 3,2 %

Hermodsdal m fl 5,7 %

Kirseberg m fl 4,1 %

Bunkeflostrand m fl 2,9 %

Bellevuegården, Lorensborg m fl 5,2 %

Fridhem, Ribersborg m fl 3,1 %

Gamla Limhamn, Djupadal m fl 3,8 %

Västra hamnen m fl 2,6 %

Rosengårds centrum m fl 6,4 %

Jägersro villastad, Videdal m fl 4,8 %

Kroksbäck, Holma m fl 4,9 %

Lindängen m fl 4.8 %

Borgmästaregården, Lindeborg m fl 6,3 %

Oxie kyrkby m fl 5,0 %

Källa: Cities Changing Diabetes Malmö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.