Köpenhamnsbon Kaj Aaen köper numera sina cigaretter i Sverige. Foto: TV2 Lorry

Danska handlare vill stoppa svensk tobak med strängare tullregler

Uppdaterad
Publicerad

Sänk mängden tobak som danskar får föra in från utlandet. Det kräver danska handlare, sedan ökade priser i Danmark satt fart på gränshandeln över Öresund.

Det var redan i april i år som den danska staten höjde beskattningen på cigaretter som ett sätt att få färre unga att röka.

Men det är först nu som de gamla tobakslagren med den lägre skattesatsen sålt slut, rapporterar TV2 Lorry. Detta innebär att försäljningen i Sverige tagit fart, eftersom de danska cigaretterna nu är betydligt dyrare.

Köpenhamnsbon Kaj Aaen köper numera sina cigaretter i Sverige. Han räknar med att spara 30 procent genom att handla i Malmö.

– Det finns pengar att spara – mycket pengar, säger han till TV2 Lorry.

Ett genomsnittligt paket cigaretter kostar nu 55 danska kronor i Danmark, jämfört med 41 kronor innan höjningen. Branschorganisationen De samvirkende købmænd kräver nu att kvoten för hur många cigaretter som får föras in tullfritt i Danmark sänks från 40 till 10 paket.

– Det är dåligt för alla om danska rökare åker till Sverige för att köpa billiga cigaretter, säger branschorganisationens Claus Bøgelund Nielsen till TV2 Lorry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.