Leveranserna av vaccin till Skåne går långsamt. Foto: SVT arkiv

Dystra besked om tillgången på vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången på vaccin är fortsatt dålig i Skåne. Vissa vårdcentraler har blivit helt utan vaccin och det här gör att vaccineringen går långsamt.

– Allt handlar om tillgången, sa vaccinsamordnare Maria Landgren på pressträffen.

– Även om vi vaccinerar med allt vaccin vi får in, så kommer det att dröja innan vi alla är vaccinerade, sa regiondirektör Alf Jönsson på pressträffen.

Just nu vaccineras 4 000 skåningar varje dag. Det motsvarar en halv procent av befolkningen per dygn. Elva procent har fått dos ett och fem procent även dos två.

Med på presskonferensen var Sofia Ljung som är verksamhetschef för primärvården som sköter vaccineringen av alla 65+. Många äldre är besvikna över att det dröjer innan man får sin spruta.

– Brevet till gruppen 76-84 gick ut precis innan Astras vaccin pausades, sa hon.

– Våra vårdcentraler har fått ta emot många samtal från ledsna människor som fått sina vaccinationer framskjutna. Jag är den första att beklaga det. Men allt det här beror på att vi inte har nog med vaccin.

Inga roliga besked

Vaccinsamordnare Maria Landgren hade inga roliga besked att lämna. Prognoserna för vaccinleveranserna pekar bara neråt och det beror på att det kommer färre doser av Astra Zenecas vaccin, på grund av exportstopp. Det vaccinet är just nu dessutom pausat. Ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten väntas under torsdagen.

– Just nu har vi Pfizer och lite av Moderna. Alla doser går till primärvården. Vi har också beställt material så att vi ska kunna få sju doser från varje ampull från Pfizer, sa Maria Landgren.

– Vi vaccinerar de allra äldsta och dessutom patienter i dialys eller som fått organdonation just nu. All annan vaccination är pausad. Vi vaccinerar ingen vårdpersonal för tillfället.

Jämför man de första leveransprognoserna med de som gäller idag så kommer Region Skåne att få 400 000 mindre doser under perioden april-juni än vad som först var sagt. Nu ser det ut som om de verkligt stora leveranserna inte kommer förrän i juni.

Vaccineringsläget

Just nu vaccineras runt 4 000 skåningar varje dag.

På grund av bristen på vaccin så har man inte kommit så långt som man planerat. Just nu vaccineras gruppen 76-84 år.

Nästa grupp är personer i åldern 70-75. Brev med information kommer att skickas ut till dem när det finns tillräckligt med vaccin. När det blir kan regionen inte svara på idag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.